Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








U Italiju sa kućnim ljubimcem

Od 2. oktobra 2004. nova regulativa Evropske Unije (EC 998\2003) se primenjuje na ne-komercijalno kretanje ljubimaca (pasa, mačaka i ptica) u Zemljama članicama Evropske Unije.

Ljubimci mogu ući u Italiju samo u pratnji vlasnika ili odgovorne osobe u ime vlasnika za vreme njegovog boravka u Italiji, a da pri tom nisu namenjeni prodaji. Dozvoljeno je maksimalno pet životinja. U skladu sa gore navedenom Regulativom EU, obavezno je dobiti, za svakog ljubimca, veterinarski sertifikat Evropske Zajednice, izdat, u zemlji porekla, od strane ovlašćenog veterinara, koji sadrži informacije o opštem stanju zdravlja ljubimca i koji dokazuje da je primio vakcinu protiv besnila: životinje stare manje od tri meseca ne mogu da putuju u Evropu pošto se vakcina protiv besnila ne daje pre nego što ljubimac napuni tri meseca.

Ljubimci moraju biti lako prepoznatljivi jasno čitljivom tetovažom ili elektronskim sistemom identifikacije (mikročip/predajnik), koji sadrži ime i adresu vlasnika ljubimca. Sertifikat (datum izdavanja ne sme da bude stariji od 30 dana od dana polaska) važi 4 meseca od dana potpisa od strane zvaničnog veterinara ili odobrenja od strane Animal and Plant Health Inspection Service (Ministarstva poljoprivrede u SAD-u) ili Canadian Food Inspection Agency, i njenog ekvivalenta u EU pasošu za kućne ljubimce.

Formular sertifikata je dostupan kod predstavnika italijanske diplomatije ili konzulata, čija potvrda ili sertifikacija nije neophodna. Da biste u Italiju uveli ljubimce iz trećih zemalja, nije neophodno podvrgnuti životinje markiranju ili tretmanu protiv ehinokokusa. Za papagaje, tigrice, zečeve i kuniće takođe je potreban zdravstveni sertifikat, a nakon ulaska u Italiju idu ponovo na pregled.

U Italiji je obavezno koristiti brnjicu za pse koji šetaju ulicama ili na otvorenom prostoru bez uzice, a brnjica i povodac su obavezni za pse na javnim mestima i javnom prevozu.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere