Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Gradovi Italije

Verona

Verona je osnovana u IV st. p.n.e. a nezavisna republika je od 1107.g. Nalazi se na reci Adide. Predstavlja vrlo važan trgovački i kulturni centar kao i saobraćajni čvor severne Italije. Poznata je po mnogobrojnim delima arhitekture neprocenjive vrednosti. Verona je poznata i po svojim trgovima: Trg Trava, gde je u rimsko doba izgrađen Forum i Trg Gospode, na čijoj se sredini nalazi spomenik slavnom italijanskom pesniku Danteu. U Veroni se takođe nalazi veliki broj muzeja, galerija, biblioteka.

Milano

Milano je glavni grad pokrajine Lombardije. Spada među najvažnije privredne, saobraćajnee i kulturne centre Italije. Smešten je u Padskoj niziji, preko koje je povezan sa Sredozemljem, a preko alpskih prevoja je povezan sa Srednjom i Zapadnom Evropom. Milano je s jedne strane jak industrijski centar gde su razvijene skoro sve vrste industrije, a s druge strane predstavlja i veliki turistički centar. Naime u Milanu se nalaze mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti: operska kuća Skala, bazilika Sant Ambrodo, katedrale (Ospedale, Madore ,Kastelo, Sforcesko), veliki broj muzeja, biblioteka, galerija. U novije vreme Milano se sve vise afirmira kao svetski centar mode.

Đenova

Đenova je smeštena na obali Đenovskog zaliva i razvila se u najvažniju italijansku luku. Grad sa lukom se razvio ispod niskih prevoja, preko kojih je povezan sa Padskom nizijom. U Đenovi su razvijeni: turizam, poljoprivreda, industrija, ribolov, morski saobraćaj, a njena brodogradilišta se ubrajaju među najveća u Evropi. Poznati Đenovljani su: Kolumbo, Macini i Paganini. Što se tiče njenih znamenitosti ističu se: Univerzitet (osnovano 1243g.), Umetnička Akademija ,Verdijev Institut za muziku, katedrala San Lorenco, palate ( Doria Tursi, San Dordo, Bjanko, Roso, Vileta Dinegro i dr.).

Firenca

Firenca se nalazi u pokrajini Toskani. Leži na obalama reke Arno. Ubraja se u najlepše gradove sveta. Mnoštvo sačuvanih kulturno-istorijskih spomenika daje joj naziv grada-muzeja. Osim Univerziteta, koji je osnovan 1321g., Firenca ima više visokih škola, instituta, umetničkih akademija, konzervatorijum, botaničku baštu, astronomski opservatorijum, nekoliko bogatih biblioteka sa mnogo rukopisa grčkih i rimskih klasika, Državni arhiv itd. Među najstarije spomenike spada i most Ponte Vekio ( XIII v.) kao i veliki broj katedrala i crkava iz gotičkog perioda. Firenca je veoma važan turistički i ekonomsko-saobraćajni centar Italije.

Rim

Rim se nalazi u pokrajini Lacio. Osnovan je na reci Tibru prije 27 veka. Faze kroz koje je u svojoj istoriji prolazio, ostavile su vidljiv trag u njegovom urbanističkom izgledu i u veličanstvenim spomenicima arhitekture, umetnosti i kulture. Antički Rim danas predstavljaju ostaci monumentalnih građevina, rimskih hramova, slavoluka, stubova, amfiteatara (Koloseum) koji su najvećim delom okupljeni na Rimskom trgu. Papski Rim predstavljen je crkvom Sv. Petra, Vatikanskom palatom, muzejom, bibliotekom, Sikstinskom kapelom, a u njima se čuvaju dela velikana likovne umetnosti.

Napulj

Napulj se nalazi u pokrajini Kampanji. Smešten je u Napuljskom zalivu na obali Tirenskog mora. Zbog blage klime, prirodnih lepota (Vezuv, Kapri, Napuljski zaliv) i brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti, Napulj posećuje veliki broj turista. Od znamenitosti se ističu: brojne crkve, katedrale i arheološki ostaci iz rimskog doba. Napuljski Univerzitet je osnovan 1224.g., zatim su tu brojni instituti, zoološka stanica sa poznatim akvarijumom, Nacionalna biblioteka osnovana 1734.g., Nacionalni muzej, koji se ubraja u red najbogatijih svetskih muzeja.

Republika San Marino

Nedaleko od luke Rimini, na Monte Titanu nalazi se liliputanska Republika San Marino. Malu opštinu koja se razvila uz stari manastir, više puta je dopunjavalo stanovništvo izbeglo iz Riminija, tako da San Marino danas broji oko 23.000 stanovnika. Opština se 1463.g. proglašava republikom, a njenu formalnu samostalnost danas čuva sama Italija, kao mamac za turiste. Na planinskoj padini nalazi se grad San Marino, koji je električnom železnicom spojen sa Riminijem. Među znamenitostima ističu se trg Pjaceta del Titano, spomenik Bartolomeu Borgezu, tvrđava Roka koja je pretvorena u muzej, trg Pjaca de la Liberta, staro zdanje Palaco del Governo u kojem stoluje vlada San Marina, Bazilika del Santo i dr.

Vatikan

Vatikan je vrlo stara papska država utemeljena jos u VIII st. Ona je u momentu stvaranja nove jedinstvene italijanske države 1870g. izgubila svoju nezavisnost. Godine 1929. papa i italijanska vlada su potpisali ugovor kojim se obnavlja papska država. Italija je priznala svetsku vlast pape nad Petrovom crkvom i trgom, nad papinim dvorcem, nad vatikanskim palatama i muzejima, zatim nad nekim crkvama i zgradama u Rimu i okolini. Od tada Vatikan je opet suverena država sa samostalnom spoljnom politikom i sa samostalnim sudstvom i upravom. Vatikanom upravlja guverner koji je podređen papi. Religiozni značaj Vatikana kao svetskog centra katoličanstva i njegovo veliko umetničko blago privlače svake godine milione turista. Vatikanska biblioteka sa 800.000 primeraka od čega je oko 50.000 rariteta, njegov arhiv sa 500.000 primeraka starih rukopisa, u kojima se nalaze podaci važni za istoriju svih naroda, njegov dobro sagrađen astronomski opservatorijum, privlače mnogobrojne stručnjake sa svih strana sveta. Vatikan ima svoju zastavu, radio i televiziju, poštu, novac, banku, štampariju.

Rimini

Poznato letovalište na obali Jadranskog mora, destinacija sa bogatom ponudom kulturnih i zabavnih sadržaja. Blizina San Marina ga čini dodatno atraktivnim. Rimini je jedno od najpoznatijih letovališta na italijanskoj jadranskoj obali. Ključ uspeha Riminija je što decenijama uspeva da održi dobar noćni život i kvalitetnu klupsku scenu, uporedo sa atmosferom prijatnom za porodice s decom. Plaže Riminija imaju preko 15km dužine, a mesto obiluje radnjama, restoranima, klubovima i barovima (ima ih oko 500). Mada je u II svetskom ratu dosta uništen, ali stari istorijski centar je sačuvao nekadašnji šarm, te ga nikako ne treba zaobići tokom šetnji kroz Rimini. Obavezno se upoznajte sa Augustovom kapijom – slavolukom koji potiče od 27g pne, Tiberijev most, na reci Marekija, izgrađenim kamenom iz Istre, Duomo – crkva Malatesta koju je freskama ukrasio Đoto, Amfiteatar iz II veka, koji je mogao da primi i do 15.000 gledaoca itd…

LIDO DI JESOLO

Lido di Jezolo (Jesolo) predstavlja prelepo turističko naselje smešteno na Venecijanskoj Rivijeri, odnosno u severozapadnom delu Jadranskog mora. Udaljeno je svega 40 km od Venecije, odnosno brodom se za svega 40 minuta vožnje preko prelepe Venecijanske lagune dopire do jednog od najposećenijih i najlepših gradova sveta, Venecije. Zahvaljujući svom položaju u odnosu na Veneciju, 15 km dugim peščanim plažama oker žute boje, jednom od najvećih pešačkih zona u Evropi, 2000 prodavnica, preko 400 hotela, mnoštvo restorana, pabova, barova, noćnih klubova, zabavnih parkova, zelenih oaza. Lido di Jezolo je postalo jedna od najomiljenijih turističkih destinacija u Italiji, ali i u Evropi. Samo mesto pored nabrojanog sadrži uređene plaže (gotovo svaki hotel ili rezidencija ima svoju privatnu plažu sa kompletnom opremom), izuzetan noćni život koji se odvija u mnogobrojnim diskotekama i noćnim klubovima (preko leta, Lido poseti na hiljade mladih sa svih strana Evrope), sjajne sadržaje za decu, ali i odrasle (zabavni park „Aqualandia“, zabavni park „Jolly Roger“ – piratski brod sa sjanom zabavom; Karting staze...), itd. Već dugi niz godina Lido di Jesolo nosi epitet evropskog Majamija, kako zbog izuzetne hotelijerske i ugostiteljske usluge, tako i zbog prelepih plaža, sunca i izuzetnog noćnog života.

KUPANJE

Spasilac svakog jutra ističe zastavu koja označava sledeće:

- Plava - dozvoljeno kupanje
- Žuta - dozvoljeno kupanje uz oprez
- Crvena - kupate se na sosptveni rizik
- Crna - zabranjeno kupanje po svaku cenu

U zavisnosti od vremena ili eventualne pojave meduza, spasioci će tokom dana promeniti zastavu. Da se ne zbunite, ako je pre podne plava zastava i oko podneva se promeni u žutu a vi ne vidite razlog za to, znajte da je to zbog jakog sunca. Oko 16 h se zastava vraća na plavo.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere