Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Putovanje u Italiju

Italija posreduje izmedu zapadne i srednje Evrope na jednoj i Sredozemljana drugoj strani. Po kvalitetu i dužini svojih autoputeva pored Nemačke, Italija zauzima čelno mesto u Evropi. Glavnu osovinu drumskog saobraćaja predstavlja Padska dolina, na koju izlaze veliki alpski putevi. Komunikacije su znatno teže na Apeninskom poluostrvu zbog velikih planinskih prevoja. Mreža železničkih pruga je takođe razvijena, ali nema toliku važnost kao drumska mreža. Najveća i najvažnija luka za pomorski saobraćaj je Genova.

Putovanje automobilom:

• U Italiji se vozi desnom stranom puta
• Obavezna je vožnja sa upaljenim svetlima, danju i noću
• Upotreba mobilnog telefona u vožnji nije dozvoljena
• Obavezna je upotreba sigurnosnog pojasa
• Dopuštena količina alkohola u krvi je 0,5 promila
• Ukoliko saobraćajni znakovi ne pokazuju drugačije, ograničenja brzine su:
           o 50 km/h - u naseljima
           o 90 km/h - izvan naseljenih mesta
           o 110 km/h - na putevima namenjenim isključivo putničkim vozilima
           o 130 km/h - na autoputevima

Putarina:

Putarina se plaća za korišćenje autoputeva koji su označeni slovom "A" i brojem. Putarina se plaća gotovinom, kreditnom karticom ili pre-paid karticom (Viacard) koja se može kupiti na kioscima ili benzinskim pumpama.

Putovanje autobusom:

Autobuske linije povezuje sve veće i manje gradove. Glavna italijanska kompanija koja se bavi prevozom u celoj zemlji je SITA S.p.a.

Putovanje avionom:

Italijanska aviokompanija je Alitalia, a postoji i nekoliko manjih aviokompanija kao što je Meridiana.
Međunarodni letovi sleću u sledeće gradove: Milano, Rim, Bolonja, Napulj, Venecija, Trst…

Putovanje vozom:

Železnički saobraćaj u Italiji je dosta dobro povezan sa svim većim italijanskim gradovima i turističkim centrima kao i s ostalim evropskim državama i gradovima.

Putovanje brodom:

Iz Italije i u Italiju puno je jednostavnije, ali i udobnije putovati brodom. Povezanost s italijanskim ostrvima je veoma dobra. Svakodnevno saobraćaju trajekti i hidrogliseri.
Međunarodne trajektne linije polaze iz Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, a uplovljavaju u Veneciju, Anconu, Bari i Brindisi. Redovne trajektne linije povezuju Corsicu s glavnim italijanskim lukama na zapadnoj obali (Genoa, Livorno, Civitavecchia), a Sicilija je povezana s nekim lukama Severne Afrike.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere