Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Cene i troškovi života

Italija nije jeftina, iako u poređenju sa UK i severnom Evropom situacija nije toliko loša. Koliko ćete potrošiti na smeštaj (što je najveći izdatak) zavisiće od više faktora, kao što su lokacija (Torino je skuplji od Taranta), sezone (avgust je preskup na obali) i stepena komfora i sreće. U krajnjoj liniji platićete 14€ do 20€ za hostele za mlade, gde obroci obično koštaju 9.50€. Najjeftiniji pensione (mali hotel) verovatno neće koštati manje od 25€ za osnovne jednokrevetne ili 40€ za dvokrevetne sobe bilo gde od Pize do Palerma. Možete naleteti na udobne sobe sa sopstvenim kupatilom od 50€ do 80€. Hoteli srednje kategorije u skupljim mestima kao što su Rim, Firenca i Venecija mogu vrlo lako koštati od 80€ do 150€ za jednokrevetne ili 120€ do 200€ za dvokrevetne sobe.

Ishrana u restoranima takođe varira. U Veneciji i Milanu ćete platiti dosta (i ponekad dobiti malo zauzvrat), dok turistički magneti kao što su Firenca i Rim nude iznenađujuće pristupačne varijante. U proseku treba da računate na barem 20€ do 50€ za obrok (dva jela, desert i vino), iako možete naći osnovni meni za ručak od 10€ do 15€.

Neko ko putuje sa rancem na leđima i drži se hostela, užinajući u podne i lagano putujući može da se provuče sa 40€ do 50€ na dan. Vaš prosečni dnevni budžet srednje kategorije, uključujući sendviče za ručak i jednostavnu večeru, računajući obilazak određenih mesta i putovanje, može da izađe od 100€ do 150€ dnevno.

Javni prevoz je razumnih cena, ali iznajmljivanje vozila je skupo (kao i gorivo) i verovatno je najbolje ugovoriti ga pre nego što se krene od kuće. Putovanjem vozom možete uštedeti novac putujući sporijim regionale (lokalnim) vozovima.

Bakšiš

Od Vas se ne očekuje da date bakšiš preko onoga što restoran naplaćuje za uslugu, ali možete da ostavite nešto preko ukoliko osećate da je usluga to zaslužila. Ukoliko se ne naplaćuje usluga, mušterija može da razmisli da ostavi 10% bakšiša, ali to nije obavezno. U barovima, Italijani često ostavljaju sitan novac kao bakšiš, možda samo 0.10€. Davanje bakšiša taksistima nije praksa, ali očekuje se da ostavite bakšiš nosačima u vrhunskim hotelima.

Novac

Euro je italijanska valuta. Sedam euro novčanica su u apoenima od 500€, 200€, 100€, 50€, 20€, 10€ i 5€. Osam euro novčića su u apoenima od 2€ i 1€ i 50, 20, 10, pet, dva i jedan cent.

Gotov novac

Male su prednosti u nošenju stranog gotovog novca u Italiju. Istina, provizije su često niže od putničkih čekova, ali opasnost od gubitka cele sume daleko nadmašuje ovakvu dobit.

Menjačnice

Novac možete razmeniti u bankama, u pošti ili cambio (menjačnici). Pošte i većine banki su pouzdane i trude se da daju najpovoljniji kurs. Provizija varira i zavisi od toga da li razmenjujete gotovinu ili čekove. Generalno provizije pošti su niže a kurs razuman. Glavna prednost menjačnica su što rade duže, ali vodite računa o visokim provizijama i lošim kursevima.

Porez i povraćaj

PDV je oko 20% i poznatiji je kao IVA (Imposta di Valore Aggiunto), i nametnut je gotovo svemu u Italiji. Ukoliko niste stanovnik EU i potrošite više od 155€ na kupovinu, možete tražiti povraćaj kada napuštate zemlju. Povraćaj novca se primenjuje sasmo na kupovinu iz udruženih maloprodajnih outlet radnji koje imaju izložen znak „oslobođeno poreza za turiste“ (ili slično tome). Morate da popunite formular na mestu kupovine, zatim da ga pečatirate na carini kada napuštate zemlju. Na većim aerodromima možete odmah dobiti povraćaj novca; u suprotnom biće Vam vraćen na kreditnoj kartici. Radi informisanja, uzmite pamflet sa spiskom radnji koje pružaju ovu uslugu.

Putnički čekovi 

Tradicionalno bezbedan način nošenja novca i verovatno dobra ideja za rezervu, putnički čekovi su izašli iz mode kada se pojavila plastika. Razni čitaoci su izjavili da imaju probleme da razmene putničke čekove u Italiji i izgleda da većina banaka naplaćuje velike provizije, čak i na čekove u eurima.

Viza, Travelex i Amex su u velikoj meri prihvaćeni brendovi. Neka većina Vaših čekova budu u relativno velikim apoenima da biste uštedeli u naplati provizije po razmenjenom čeku. Amex mesta razmene ne naplaćuju proviziju za razmenu putničkih čekova.
Od suštinske važnosti je da držite primarnu priznanicu, pored beleženja broja Vašeg čeka i onih koje ste iskoristili odvojeno od čekova. Ponesite pasoš kao identifikaciju kada idete da unovčite puntičke čekove.

Brojevi telefona na koje možete prijaviti izgubljene ili ukradene čekove su:
Amex (800 914 912)
MasterCard (800 870 866)
Travelex (800 872 050)
Visa (800 874 155)

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere