Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Posetite Veneciju

Venecija za decu

• Povedite decu na vožnju kanalima koji su zapravo glavna karakteristika Venecije. To možete učiniti brodićem vaporetto koji predstavlja javni gradski prevoz Venecije. Deci će pravu atrakciju predstavljati vožnja kanalom Grande. Njime na primer vozi vaporetto No.1. On saobraća od Piazzale Roma preko Ferrovia-e do San Marco i Lida cik-cak duž kanala Grande.

Ako možete priuštiti vožnju gondolom koja je inače skupa, deci će to biti pravi doživljaj. Ako vam je gondola ipak preskupa, barem ih odvedite na kratku vožnju traghetto-om, takozvanom gondolom za siromašne. Traghetto služi za prevoz putnika s jedne na drugu stranu kanala na mestima gde u blizini nema mostova i u pravilu ga koristi lokalno stanovništvo.

• Deca obično vole sladoled ili pak brodove, a pogotovo ovo dvoje u kombinaciji, pa ako je Vaše dete jedno od takvih, povedite ga na sladoled u poslastičarnicu Gelati Nico koja se nalazi na Fondamenta Zattere ai Gesuati 922, gde mogu uživati u originalnom italijanskom sladoledu, najboljem u celoj Veneciji, i istovremeno posmatrati velike brodove kako plove kanalom Canale della Giudecca. A Vi se za to vreme možete malo odmoriti od napornog razgledanja.

Javni prevoz u Veneciji

Ukoliko želite doživeti pravu Veneciju morate prošetati uskim uličicama preko mostova koji vode do minijaturnih trgova. Ukoliko ste ograničeni vremenom, za razgledavanje je ipak najbolje koristiti vodene autobuse (vaporetti) kojima upravlja poduzeće AziendaConsorzialeTransportiVenezia – ACTV (tel: (041) 272 2111; website: www.actv.it).

Vodeni autobusi (vaporetti): 
                                                
Ukoliko ste ograničeni vremenom, za razgledanje je ipak najbolje koristiti vodene autobuse (vaporetti) kojima upravlja poduzeće AziendaConsorzialeTransportiVenezia – ACTV (tel: (041) 272 2111; website: www.actv.it).
Putne karte važe 90 minuta.

Cena karte koja uključuje putovanje Canale Grandeom je 5€, a putovanje nekim drugim pravcem košta 3.50€. Dve takve putne karte će vas koštati 6€. Postoji i celodnevna propusnica koja košta 10.50€ kao i trodnevna po ceni od 22€. Obe propusnice uključuju i putovanje Canale Grandeom. Ukoliko putujete s kućnim ljubimcem ili većom torbom i za to trebate kupiti putnu kartu i to po ceni od 3.50€. Putne karte i propusnice možete kupiti na pristaništima kao i u odabranim kioscima. Putne karte morate poništiti u automatima pre ukrcavanja. Kazna za neposedovanje putne karte iznosi 30€ plus vrednost putne karte. Ove putne karte važe i za ACTV ulične autobuse koji voze do Piazzale Roma sa Mestre i sa aerodroma. ACTV vozi 24 sata dnevno, ali ne na svim rutama.

Trajekti:
                                                                          
Traghetti (trajekti) su tradicionalno prevozno sredstvo stanovnika Venecije kada žele preći Canale Grande – trenutno su u voznom stanju samo tri, a planira se uvođenje četvrtog.
Cena karte: putovanje je vrlo brzo gotovo, a za 0.40€ koliko košta karta (mnogi Italijani cenu zaokružuju na 0.50€) vredi pogledati Veneciju iz istog ugla iz kojeg ju je verojatno gledao Marco Polo. Trajekt je bolje rešenje za one koji ne žele veliki trošak i ne padaju pod uticaj turističkih običaja iznajmljivanja gondola. Ipak, prilično je neudobno stajati na nogama za vreme vožnje, pogotovo ako ste pre toga malo dublje zavirili u čašu. Trajektima upravljaju gondolijeri u saradnji s gradskom skupštinom, a ne postoji striktno određeni vozni red.
 
Vodeni taksi:

Vodeni taksi verojatno nudi najskuplju vožnju u Europi – minimalno €15 – a putovanje traje maksimalno sedam minuta. Kratko putovanje duž Kanala koštaće vas oko €70-80, a dodatak se naplaćuje za prtljag, dodatne putnike (više od standardnih četiri putnika) kao i putovanje noću. Vodeni taksi možete rezervisati telefonom (tel: (041) 541 5084), ali će na taksimetru biti minimalnih  €5 kada dođu po vas. Konzorcijum Motoscafi Venezia (tel: (041) 240 6711; website: www.motoscafivenezia.it) upravlja ovom uslugom. Biletarnice se nalaze na stanici, Piazzale Roma, Rialto, San Marco i na Lidu. Službeni vodeni taksiji  imaju crnu registarsku oznaku na žutoj pozadini. Standardna taksi vozila (na četiri točka) voze samo od Piazzale Roma do kopna. Pošto je vrlo teško uhvatiti taksi na ulici najbolje ga je rezervisati telefonom kod pouzdanih preduzeća kao što je RadioTaxi (tel: (041) 936 222, koji naplaćuje €10 za kratke relacije. Napojnicu očekuju i jedni i drugi taksisti i to u iznosu od oko 10% računa.

Gondole:     
                                                                 
Venecijanski ekvivalent limuzini je gondola. Ništa se ne može uporediti sa vožnjom u gondoli ispod Mosta uzdaha, lagano zavaljeni u plišanim crvenim sedištima uz zvuke vode koja udara u zidove zgrada uz kanal. Gondole su prvi put spomenute u gradskim analima 1094. godine, a danas ih ima samo 400. Tradicionalne kabine koje su pružale zaklon Engleskim lordovima i njihovim kurtizanama davno su uklonjene. Današnji gondolijeri moraju se oslanjati na lepo vreme i duge letnje dane pa se time donekle može objasniti visoka cena putne karte.

Cena vožnje: posetioci kojima je cena od €62 za 50 minuta vožnje (a i skuplje nakon 20.h) mogu je sniziti ako se udruže sa drugim posetiocima. Sve gondole mogu voziti do 6 ljudi, a dodatne usluge, poput muzičke pratnje, mogu koštati dodatnih €100-130 – ovakve detalje trebate utanačiti pre polaska. Gondole polaze sa Trga Sv. Marka, Rialta, Piazzale Roma i željezničke stanice. Cene određuje krovna institucija gondolijera Ente Gondola (tel: (041) 528 5075; faks: (041) 521 1534; website: www.gondolavenezia.it) i sve pritužbe trebate uputiti njima. Ponekad je moguće sniziti cenu za 10-15%, pogotovo van sezone. Morate voditi računa da se nikada ne cenjkate ukoliko je u blizini grupa gondolijera, jer se to smatra uvredljivim ponašanjem.

Vožnja po gradu:

Automobilima nije dozvoljen pristup u centar Venecije. Čak i hitna služba koristi brod.
 
Iznajmljivanje automobila:

Automobilima nije dozvoljen pristup u centar Venecije, ali za razgledavanja okoline možete iznajmiti automobil na aerodromu ili na Piazzale Roma. Glavna preduzeća su Avis (tel: (041) 541 5030 (na aerodromu) ili 523 7377 (Piazzale Roma); website: www.avis.com), Hertz (tel: (041) 541 6075 (na aerodromu) ili 528 4091 (Piazzale Roma); website: www.hertz.com) i Europcar (tel: (041) 541 5654 (na aerodromu) ili523 8616 (Piazzale Roma); website: www.europcar.com).

Cena iznajmljivanja: cena je oko  €80 na dan. Vozači moraju biti stariji od 23 godine i imati EU vozačku dozvolu ili Međunarodnu vozačku dozvolu. Osnovno osiguranje je obično uključeno u cenu, ali se vozačima preporučuje i dodatno osiguranje kako bi izbegli dodatne troškove u slučaju saobraćajne nesreće.

Iznajmljivanje bicikla:

Biciklima i skuterima nije dozvoljen pristup u centar Venecije.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere