Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Saobraćaj u Italiji

Većina italijanskih gradova nije prilagođena za saobraćaj velikog intnziteta i svakakva rešenja su smišljana kako bi se to regulisalo. U Firenci i Pizi (ali i mnogim drugim gradovima) postoje zone u kojima se nalaze istorijske znamenitosti i hoteli, i u te distrikte mogu da uđu jedino automobili sa specijalnom dozvolom.

"Zona ograničenog saobraćaja“ (ZTL - Zona a Traffico Limitato - Limited Traffic Zone) postoji u mnogim italijanskim gradovima. Najkritičnije je u Firenci, gde ih ima mnogo, a veoma je teško uočiti saobraćajne znake koji upozoravaju na njih. Kazna za ulazak u zabranjenu zonu iznosi 82 evra svaki put kada u nju kročite.

Turisti zagledani u grad često uopšte ne primete da su nešto skrivili dok im poštom ne stigne kazna ili im se suma ne skine sa računa kojim su plaćali rent-a-kar.


Stoga, pri rezervaciji smeštaja proverite da li hotel može da vam obezbedi ulazak u ove zone, a ako ne, moraćete da budite pažljivi jer su kazne za ulazak u njih veoma visoke.

Posebno su na udaru turisti, kojima se kazne dupliraju i često bivaju selektivno ili nefer kažnjeni. Što se ovoga tiče, Italijani su kao i Švajcarci, kazna će vam biti poslata kući ako treba i nekako će pronaći način da je platite.

Ukoliko se desi da vas policajac zaustavi jer prolazite kroz zabranjenu zonu, pokušajte da mu objasnite da ste samo na putu ka svom hotelu (mada će to biti verovatno moguće jedino ako znate italijanski, jer Italijani veoma slabo govore strane jezike). U situaciji da vam ipak napiše kaznu, prijavite to hotelu i tražite da broj registarskih tablica pošalju nadležnom organu, kao i uverenje da ste gost hotela i da na osnovu toga traže da se kazna ukine. Može da upali.

Druga situacija je da vas kamera uslika kako prolazite kroz zabranjenu zonu i mesec dana kasnije primite račun na kućnu adresu. Kontaktirajte hotel u kojem ste bili, objasnite im situaciju i zatražite da ponove proceduru gore navedenu. 
Dozvoljeno je da kroz zonu prolazite kako biste došli do hotela ili garaže, ali prethodno broj vaših registarskih tablica mora da se unese u policijsku bazu podataka za vremenski period kada odsedate.  

Međutim, celu proceduru morate sami da inicirate, jer Vas ni garaža ni hotel neće sami prijavljivati. Ali, morate kasnije i proveriti da li su to i uradili. Za svaki slučaj, bilo bi dobro da čuvate račune iz garaže ili sa parkinga hotela u slučaju da su zaboravili da vas stave na listu.

Firenca

Vožnja automobila u Firenci nije ni lak ni zanimljiv zadatak, ali ako znate neka lokalna pravila možete da izbegnete neprijatna iznenađenja. Najbolje je da imate GPS navigator uz sebe da se bolje snađete.  

U gradu postoje 24 kontrolne "kapije" koje najavljuju ulazak u zonu, i 28 za izlazak. Za njih su fiksirane kamere koje zabeleže momenat kada ste ušli i fotografišu broj tablica.

Kada niste u zabranjenoj zoni, parkiranje je moguće na površinama koje su obeležene plavim tačkama. Međutim ako su mesta za parking rezervisana za stanare ili one sa posebnim dozvolama, nikako ne parkirajte na tom mestu. U većini zemalja bele linije označavaju mesta za parkiranje ali ne i u Italiji. Vodite računa o tome.  

Najbolji način da se izbegnu kazne u Firenci je da automobil ostavite na aerodromskom parkingu i odatle koristite taksi ili javni prevoz. Iako u prvom momentu izgleda skupo, mnogo je jeftinije nego novčane kazne (od 80 do 100 evra po prekršaju). Blizu železničke stanice je veoma riskantno parkirati jer je tu za strance pravi haos što se tiče saobraćajnih propisa. www.firenzeparcheggi.it  je sajt na kome se mogu naći informacije o tome kako i gde se parkirati u Firrenci.

Rim

Na nekoliko sati u toku dana automobili ne mogu da uđu u određene delove grada, osim ako automobil nema specijalnu dozvolu. Znaci u pojedinim ulicama (VARCO) označavaju da se tu nalaze kamere, a ako su aktivne na znaku će pisati (VARCO ACTIVO).  

Može se desiti da vam je onemogućen pristup hotelu kolima zbog zabranjene zone, i trebalo bi da pozovete hotel kako bi vas obavestili o najbližem mestu na kojem možete da ostavite kola i istovarite prtljag. U određeno vreme, tokom praznika ili pri određenim uslovima, ZTL nije aktivna. Takve informacije možete naći samo na Internetu tog dana.  

Piza

Piza je priča za sebe i veoma je nezgodna za vožnju. Preporučljivo je uopšte ne ulaziti kolima u centar.  

Milano

Centralni deo Milana površine 8,2 km2, što je inače 4,5 odsto ukupne teritorije opštine Milano, na svom obodu ima 43 kontrolna punkta gde se može dobiti dozvola za pristup ekološki zaštićenoj zoni. Posebne dozvole za ulaz u zaštićenu zonu kupuju se u kioscima, prodavnicama novina i u milanskom javnom prevozu.

Važna saobraćajna pravila u Italiji

Saobraćajna dozvola i dokumenti o vozilu:

Obratite pažnju da je adresa u dokumentima o vozilu aktualna i u skladu sa adresom u saobraćajnoj dozvoli. To je u Italiji jako bitno !

Ograničenje brzine: u naseljenim mestima najveća dozvoljena brzina je do 50 km/h, na brzim putevima 110 km/h, na prigradskim putevima 90 km/h i na autoputevima 130 km/h.

Napomena:

- obavezno je korišćenje sigurnosnih pojaseva
- obavezna naplata putarine
- neke benzinske pumpe zatvaraju između 12 i 15 h; bezolovni benzin se može kupiti na skoro svakoj benzinskoj pumpi
- preko dana se mora voziti sa upaljenim svetlima
- označena parkirališta, plava - uz plaćanje, žuta i crno-žuta - zabranjeno parkiranje
- alkohol u krvi - dozvoljeno 0,5 promila
Napominjemo da morate imati prsluk upozorenja/reflektujući prsluk koji ste dužni obući pri izlasku na kolovoz brzih puteva i autoputeva u slučaju nezgode ili nesreće.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere