Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Najčešća pitanja turista

Povraćaj poreza za kupovinu od strane posetioca koji ne žive u Italiji ?

U skladu sa italijanskim zakonom, na osnovu mera Evropske Zajednice, kao posetilac koji ne živi u Italiji, možete da tražite refundaciju poreza plaćenog za robu i usluge namenjene za ličnu upotrebu kupljenu u Italiji.

Da li radnje u Italiji primaju putničke čekove?

U većini italijanskih gradova i turističkih oblasti primaju se putnički čekovi. Kurs razmene se izračunava na osnovu dnevnog kursa razmene objavljenog u novinama.

Da li mogu da koristim kreditnu/debitnu karticu u Italiji?

Da. Većina uglednih ustanova će primiti glavne vrste kreditnih kartica. Te ustanove koje primaju kreditne kartice će istaći logo na izlogu, kao što se to radi u SAD-u ili Kanadi.

Da li ima bankomata u Italiji? Da li treba da znam italijanski da bi koristio bankomat?

Da. Bankomati su u Italiji poznatiji kao Bancomat. Ima ih sasvim dovoljno u većim a čak i u manjim gradovima. Mašine rade kao i ovde; na početku transakcije pita korisnika da izabere jezik na kome će se transakcija obaviti.

Korišćenje kreditne kartice, ili još bolje, debitne kartice ili kartice Vaše lokalne banke je veoma lako. Prvo treba pronaći ili Cirrus ili BankMate simbol (na bankomatu i na Vašoj kartici) da bi bili sigurni da se kartica može koristiti na tom bankomatu. Cirrus i BankMAte su dva najpopularnija i široko rasprostranjena bankarska sistema u svetu, tako da je njih najbolje imati. Ukoliko niste sigurni da je Vaša kartica kompatibilna bankarskom sistemu, kontaktirajte Vašu kompaniju kreditnih kartica ili lokalnu banku.

Nakon što pronađete da je sistem kompatibilan, jednostavno podignite novac kao što bi to uradili kod kuće. Naravno, u Italiji će novac biti izdat u eurima, ali kada se vratite kući, Vaša banka će konvertovati eure u dinare. Budite ipak pažljivi kada koristite kreditne kartice, pošto mnoge banke sada naplaćuju velike provizije od 2.5% do 5% za podizanje gotovog novca što u startu umanjuje bilo kakvu prednost korišćenja bankomata. Najbolje je koristiti regularnu karticu za bankomat i jednostavno podići novac sa Vašeg računa kao što biste to uradili u Vašoj lokalnoj banci.

EURO €

Italijanska valuta je Euro: papirne novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500; metalni novac od 1, 2, 5, 10 eura, 20 i 50 centi.

Kako doći do eura? Kako da pretvorim dolare u eure kada dođem u Italiju?

Turisti koji dođu u Italiju bez strane valute mogu da kupe eure u bilo kojoj banci, podignu u bankomatima ili razmene u menjačnicima (Ufficio di Cambio) na aerodromima, u lukama i na železničkim stanicama većih gradova.
Savetuje se čuvanje priznanica o razmeni valute.

Pojas sa novcem ?

Možda. Krcata turistička mesta širom sveta nose rizik od džeparoša i Roma i Italija nije izuzetak. Treba uvek biti na oprezu od ovih sitnih lopova, ali dobar napad je uvek najbolja odbrana. Držite novac sakriven po mogućstvu u unutrašnjem džepu ili kaišu za novac.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere