Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Najlepše plaže u Italiji

Italija nije samo poznata po bogatoj kulturi i umetnosti. Njene predivne plaže turiste ostavljaju bez daha. Neke od njih su romantične i pomodne, druge deluju kao snežni pokrivač, dok su treće dobro skrivene i divlje.

Fetovaia – uvala na ostrvu Elba
Elba je vekovima bila ostrvo za beg. Ali u istoriju je ušla zbog njenog najpoznatijeg stanovnika – Napoleona, koji je desetak meseci živeo na ovom ostrvu 1814. godine. Fetovaia se nalazi na jugozapadu ostrva. Reč je o predivnoj 250 metara dugoj uvali koja pažnju pleni svojim sitnim belim peskom.

Capo Vaticano u Kalabriji
Na vrhu italijanske čizme udaraju ogromni talasi koji udaraju u bele morske hridine. Između njih, uronjene u azurno plavo more nalazi se mnogo uvala, jedna lepša od druge. Odišu nečim sanjivim i romantičnim. Uvale Faro i Grotticelle – ovde je raj tako blizu.

Spiaggia delle Caldane na ostrvu Giglio
Tragate za usamljenim mestom na zlatnom pesku, okruženim divljim zelenilom, i morem boje smaragda. Plaža Spiaggia delle Caldane na ostrvu Giglio, koji se nalazi u Tirenskom moru. Automobil je najbolje ostaviti na kopnu, jer je broj automobila, na ostrvu veličine dvadesetak kvadratnih kilometara, ograničen.

Baia delle Zagare u Apuliji
Na poluostrvu Gargano nalaze se tihe plaže na belim hridinama na kojima rastu raskošne biljke. Boja mora je tamno plava, što pomalo deluje divlje i neistraženo. 

Marina di Alberese u Toskani
Toskana nije poznata po svojoj idiličnoj obali – previše ljudi na premalom prostoru. Gurkanje suncobrana i peškira. Ali izuzetak je obala Parco Naturale della Maremma na jugu gde žive čak i divlji konji. To je jedina u potpunosti prirodna plaža. Kada je vreme idealno, pogled doseže sve do Elbe. Broj gostiju je točno određen, tako da na plaži nikad nema previše ljudi.

Sardinija- Golfo di Orosei
Krečnjačka obala zaliva Golfo di Orosei nalazi se na istoku Sardinije, a odlukuju je podmorske pećine sa malim uvalama. Ko voli netaknutu prirodu najlepše će se provesti ako poseti uvale Cala Luna, Cala Sisine, Cala Biriola, Cala Mariolu i Cala Goloritzé, do kojih se može doći čamcem ili peške, ako ste uporni. Ipak, vredi videti plaže sa belim peskom i sitnim šljunkom, sa ponekom stenom koju zapljuskuje more zelene boje...

Kalabrija- Tirenske i jonske plaže
Kalabrija je poznata po tome što ima nekoliko stotina plaža. Plaže na Tirenskom moru imaju bolju ponudu restorana i smeštaja, dok jonska strana nudi bogatije kulturno nasleđe. Regija je čuvena po mekom pesku i čistom moru. Turisti rado obilaze Diamante, malo ribarsko selo sa 150 ručno oslikanih murala i plažom s pomešanim peskom i šljunkom. U ovom selu se početkom septembra održava Festival del peperoncino gde se prodaje najbolja čili paprika po kojoj je Kalabrija čuvena.

Toskana- Plaže Maremma
Šarmantne plaže, od kojih je jedna duga peščana plaža od mesta Castiglione della Pescaia do Marina di Grossetto, a južno od sela Marina di Grosseto pruža se Marina di Alberese, na kojoj uvek ima više ljudi. Idealne su za celodnevno uživanje, jer se u zaleđu nalazi šuma. Severno od mesta Castiglione je mala simpatična plaža Cala Violina, do koje se lako dolazi putićem kroz šumu.

Porto Selvaggio - Nardò
Porto Selvaggio znači divlja luka, a ova plaža je upravo takva. Do nje se stiže 15-minutnim pešačenjem kroz borovu šumu i mediteransko žbunje, ali kad na kraju prevalite taj put bićete nagrađeni dubokim tirkiznim morem, podmorskim pećinama, i malom peščanom plažom. Ali imajte u vidu da uprkos tome što se je zavučena, leti u špicu sezone ova plaža zna da bude krcata. Ako idete autom, vozite do mesta Galatone, sledite putokaze ka selu Santa Caterina, zatim vozite do mesta Porto Cesareo, i parkirajte se kod dela koji se zove Casablanca.

Vera Beach Club
Vera Beach Club se nalazi južno od Barija, i mada zvuči kao plaža na kojoj od gužve nema igla gde da padne, to je u stvari izolovano mesto nedaleko od sela Torre Canne, okruženo gustim hiljadugodišnjim maslinjakom i s jedne strane zabarikadirano drevnim belim tornjem tipičnim za Pulju. Plaža je duga oko 100 metara i vrlo je opuštajuća. Pesak je sitan i mek, boje krede, a za toplo more smaragdne boje ste sigurno mislili da postoji samo na reklamama. U zaleđu plaže su stolovi za piknik u senci palmi, tuševi, i jedan mali restoran.


Golfo di Orosei - Sardinija
Razuđena krečnjačka obala zaliva Golfo di Orosei na istoku Sardinije prošarana je podmorskim pećinama i savršenim malim uvalama. Ovde je priroda netaknuta, a do najatraktivnijih uvala – Cala Luna, Cala Sisine, Cala Biriola, Cala Mariolu i Cala Goloritzé – može se doći jedino čamcem ili peške (dva do pet sati hoda). Ali vredi. Okomite litice će se odjednom razdvojiti i otkriti pojase s belim peskom i sitnim šljunkom i sa ponekom stenom, koje zapljuskuje kobaltno-zeleno more. Najjednostavniji način da stignete je brodićem iz mesta Cala Gonone ili Santa Maria Navarrese. Moguće je doći i peške, a u hotelima se možete raspitati za lokalne vodiče, ali imajte na umu da je pešačenje može da bude zamorno.


Spiaggie di Vendicari e Calamosche - Sicilija
Srednjovekovni toranj i ruševine prostorija za preradu ribe iz 18. veka stoje iznad iznad duge bele plaže Vendicari na jugoistoku ostrva. Obližnja plaža Calamosche je mnogo manja, ugnježdena između dva stenovita poluostrva, i do nje se teže dolazi (15 minuta hoda od ulaza u prirodni rezervat Vendicari). U avgustu se dešava da na obe plaže bude velika gužva. Vendicari, kao i druge plaže u opštini Noto, dobijaju najbolju ocenu za čistoću mora. Ako idete autom, krenite putem koji spaja Noto i Pachino i zatim sledite putokaze za Torre di Vendicari i prirodni rezervat. Na ulazu postoji neka vrsta parkinga, a odatle možete peške do plaže. Nijedna od ovih plaža nema nikakve organizovane sadržaje, tako da sa sobom morate poneti vodu, hranu, peškire i sve ostalo što vam može ustrebati.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere