Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Klima u Italiji

Umereni uticaj mora i zaštita koju daje prepreka Alpa od hladnih severnih vetrova se ujedinjuju da bi blagoslovili Italiju umerenom klimom. Ipak, vremenski uslovi značajno variraju prema tome koliko daleko ste od mora ili planina. Zime su veoma hladne u Alpima, hladne i maglovite u ravnici Po i centralnim Apeninima; blage i čak tople na ligurskoj obali, obali Napulja i u Siciliji.

Leta su vrela i suva, ali temperature su ublažene na obali morskim povetarcima, a u Apeninima i Alpima je prijatno hladno. U planinskim oblastima zima je idealna za skijanje, leta za ekskurzije, planinarenje, itd. Morska obala i jezerska odmarališta, sa odličnim hotelima, imaju intenzivnu turističku sezonu leti, dok su gradovi koji su bogati umetničkim blagom idealni u proleće i jesen.

Smeštenu u umerenoj zoni i zadirući duboko u Mediteran, Italiju mnogi turisti smatraju zemljom sunčane, blage klime. Međutim, usled severo-južne orijentacije poluostrva i činjenice da je u velikoj meri planinska zemlja, klima je varijabilna.

U Alpima, temperature su niže i zime mogu biti duže i oštrije. Generalno je vreme toplo od jula do septembra, iako kiše mogu biti obilne u septembru. Iako prvi sneg obično padne u novembru, malo snega ponekad padne sredinom septembra, a dosta može da se javi početkom oktobra. Čudno padanje snega u junu nije nepoznato na velikim visinama. Imajte u vidu da, uz klimatske promene, mnogi ski centri mogu ostati bez snega do početka januara. Alpi štite severnu Lombardiju i oblast jezera, uključujući i Milano, od ekstremnih temperatura evropske zima, a Ligurija uživa u blagoj, mediteranskoj klimi sličnoj onoj u južnoj Italiji zato što je štite Alpi i Apenini.

Zime su oštre a leta tropska u dolini Po. Venecija može biti vrela i vlažna leti i, iako ne toliko hladna zimi, može biti neprijatna ukoliko bude dosta vlažnosti ili kada nivo mora naraste i acque alte  (bukvalni prevod „visoke vode“) poplave grad. To se najčešće dešava u novembru i decembru. U dolini Po i naročito Veneciji, januar i februar mogu biti iznenađujuće sveži i lepi.

U Firenci, okruženoj brdima, vreme može biti prilično ekstremno ali, kako putujete ka vrhu čizme, temperature i vremenski uslovi postaju blaži. Rim, na primer, ima prosečnu temperaturu u julu i avgustu oko sredine 20 stepeni (celzijusa), iako uticaj juga (vrućeg, vlažnog vetra koji duva iz Afrike) može da proizvede jako toplo vreme u avgustu, sa temperaturama od visokih 30 stepeni tokom celog dana. Zime su umerene a sneg je retka pojava u Rimu, iako je zimska odeća (ili barem teški zimski kaput) idalje neophodan.
Jug Italije i ostrva Sicilija i Sardinija imaju mediteransku klimu. Leta su duga, vrela i suva, a zimske temperature su relativno umerene, sa prosekom dnevne temperature ne mnogo ispod 10°C. Na ovaj region takođe utiče vlažni jugo leti.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere