Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Italijanski Espresso

Kada naručujete kafu u kafiću u Italiji, imajte na umu razlike u ceni. Na mnogim najlepšim Italijanskim Piazza-ma cappuccino može koštati čak do četiri puta više ako sedite za stolom nego ako pijete za šankom. Većinom, Italijani kafu popiju brzo, za šankom, pre odlaska na posao, prepuštajući stolove turistima. Ukoliko pokušate naručiti kafu od barmena, budite spremni pokazati mu račun. U većini slučajeva procedura je takva – prvo platite, zatim predočite račun barmenu i tek ćete onda biti posluženi. To možda zvuči malo glupo i dosadno, ali je delotvoran način kako bi radnici proverili da li je svako platio svoje piće.

Za naručivanje espresso kafe u Italiji jednostavno možete zatražiti "caffe" kojeg morate popiti brzo. On nije napravljen za ispijanje kao što su „naše“ kafe, espresso se u Italiji pije najviše u dva ili tri gutljaja. Kafa naručena nakon doručka ne treba biti sa mlekom i ako naručite capuccino nakon 11.00 h ujutro, vrlo često je takva narudžbina predmet podsmeha.
Međutim, postoji puno vrsta kafa koje možete naručiti i sve su izuzetno ukusne. Lista kafa u Italiji je beskonačna i stalno se povećava.

Mi vam donosimo nekoliko popularnih koje možete naručiti:

Espresso: poslužen u malim šoljicama i jakog ukusa. 
Doppio: jednostavni dupli espresso.
Ristretto: više koncentriran nego espresso. Kafa je napravljena sa manje vode.
Lungo ili Caffe Americano: espresso napravljen sa više vode – totalna suprotnost od ristretta.
Macchiato: espresso i na vrhu dodano mleko na pari. 
Coretto: espresso „modifikovan“ rakijom, konjakom.
Cappuccino: espresso sa mlekom. Jednaki delovi (trećine): espresso, penasto mleko i mleko na pari.
Cappuccino scuro: capuccino napravljen sa manje mleka, pa je zbog toga tamnije boje.
Cappuccino chiaro: capuccino pripremljen sa više mleka (ali manje nago caffe latte) i svetlije je boje.
Caffe latte: espresso napravljen sa više mleka nego cappuccino, sa samo malim količinama pene. U Italiji se caffe latte obično pije uz doručak.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere